STUDIU: 11 secrete simple pentru a reduce semnificativ riscul de cancer

Articol de Oana Duşmănescu – Publicat joi, 29 mai 2025, 10:24 / Actualizat joi, 29 mai 2025 10:26
Mikkael A. Sekeres, șeful Departamentului de hematologie și profesor la Universitatea din Miami, care are specializare și ca oncolog, a prezentat 11 lucruri pe care le putem face ca să reducem riscul de a ne îmbolnăvi de cancer.
Într-un articol din Washington Post, medicul american, autor al cărților, „When Blood Breaks Down: Life Lessons from Leukemia” și „Drugs and the FDA: Safety, Efficacy, and the Public’s Trust”, vorbește despre faptul că una din cinci persoane va avea, de-a lungul vieții sale, o formă de cancer. În 2021, 1,8 milioane de noi cazuri s-au înregistrat doar în Statele Unite.
Sekkeres oferă și câteva sfaturi despre cum oamenii pot reduce riscul de a face această boală. Mai precis, 11 pași simpli care, conform studiilor științifice, care îi ajută mult pe oameni să prevină și să țină la distanță cancerul.
1. Consumați mai multe fructe, legume, cereale integrale și păstăi
E un lucru universal cunoscut: fructele și legumele aduc beneficii sănătății. Un studiu făcut de-a lungul câtorva decenii pe 27.000 de europeni a arătat că persoanele care au mâncat varză, conopidă, broccoli sau varză de Bruxelles au redus riscul de apariție a cel puțin 6 tipuri de cancer în comparație cu cei care au făcut mofturi la aceste legume.
Consumul sporit de fructe a făcut același lucru în cazul a 7 feluri de cancer. De asemenea, consumul crescut de fibre reduce riscul apariției cancerului de colon. Pentru asta, cele mai bune sunt cerealele integrale – orzul, orez brun, mei și quinoa.
Raionul de fructe propune varietate, dar și prețuri pe măsură
2. Gătiți cu uleiuri vegetale – de măsline sau rapiță
Consumul crescut de unt aduce un risc sporit în privința îmbolnăvirii de cancer – așa demonstrează un studiu realizat în cazul a 200.000 de adulți din SUA. Așadar, untul ar trebui înlocuit cu ulei de măsline sau de rapiță.
3. Mâncați mai puțină carne roșie și procesată
Cercetătorii au găsit o legătură evidentă între consumul de carne roșie sau procesată și cancerul de colon. Dacă vă place grătarul, trebuie să știți că, cu cât lăsați carnea mai mult la fript, cu atât șansele de a vă îmbolnăvi sunt mai mari. Soluția e simplă: axați-vă mai degrabă pe carne de pui sau curcan!
4. Evitați băuturile cu zahăr adăugat și mâncărurile ultraprocesate
Tot cu cancerul colorectal este asociat și consumul de băuturi îndulcite la vârsta adolescentei și a maturității. Și mâncărurile ultraprocesate dăunează grav sănătății – alimentele cu multă sare, zahăr și grăsime și lipsite de fibre.
De exemplu: chipsurile, cerealele, mesele semipreparate și chiar unele tipuri de iaurt. Dacă un produs are pe etichetă amidon, emulgatori sau stabilizatori, e mai bine să-l puneți la loc pe raft.
Diverse sortimente de dulciuri, cu mare conținut de zahăr, foto: pixabay.com
5. Purtați în fiecare zi cremă de protecție solară
Radiațiile UV sunt responsabile pentru apariția cancerului de piele. Asta înseamnă să ne păzim de soare, dar și de solar. Aici, cifrele sunt dramatice: riscul de melanom crește cu 75 la sută în rândul celor care se bronzează la solar înaintea vârstei de 35 de ani. Înaintarea în vârstă este un alt factor pentru îmbolnăvirea de cancer de piele, mai ales în cazul expunerii prelungite la soare și dacă avem tenul mai deschis la culoare.
De aceea, nu vă feriți de pălării sau șepci, ochelari de soare și bluze cu mânecă lungă când petreceți mult timp în aer liber. Crema de soare cu SPF 30 sau mai mult trebuie aplicată în fiecare zi pe față și pe zonele expuse.
6. Nu exagerați cu alcoolul
Mai multe studii derulate de-a lungul ultimilor zeci de ani arată fără urmă de îndoială că, în zeci de mii de cazuri, alcoolul cauzează cancer. American Cancer Society a demonstrat că alcoolul contribuie la apariția a 5 la sută dintre cazurile noi de îmbolnăvire la bărbați și 6 la sută la femei.
De multe ori, alcoolul determină cancer la nivelul cavității orale sau al esofagului, dar, în mod surprinzător,cel mai mare număr de diagnostice legate de consumul de băutură este cel al cancerelor de sân – peste 44.000 în SUA în 2019.
Chiar și cei care beau o singur pahar pe zi au risc crescut de îmbolnăvire, așa că aicisfatul este unul clar: cu cât mai puțin alcool, cu atât mai bine!
7. Nu uitați să vă vaccinați!
În fiecare an, în toată lumea sunt depistate 700.000 de cazuri de cancer cauzate de HPV – cancer de col uterin, cancer anal și al zonelor genitale, cancer la cap și gât. Vaccinul împotriva papillomavirusului uman a redus însă infectarea cu peste 70 la sută în rândul femeilor cu vârte între14 și 24 de ani, în ultimele două decenii.
Hepatita B este o afecțiune care cauzează cancer la ficat, dar și împotriva ei există vaccin. Vorbiți cu medicul de familie, cel în măsură să recomande și să administreze vaccinuri!
8. Faceți colonoscopii de screening începând de la 45 de ani
Testele de screening sunt cele care caută cancerul la oamenii care nu au simptome. Colonoscopia poate preveni cancerul înainte de apariția sa – în timpul acestei proceduri, medicul poate înlătura din intestin orice excrescență anormală înainte de a deveni malignă.
9. Faceți sport în mod regulat
Mișcare fizică reduce riscul îmbolnăvirii de cancer de colon, de esofag, de col uterin. Un studiu din 2024 arată că oamenii care fac sport două sau mai multe ore pe săptâmână își scad considerabil șansele de a face cancer cerebral, pulmonar sau mamar.
Poți alege forma de mișcare care te prinde cel mai bine: alergare, ciclism, aerobic, înot.
10. Menține o greutate corporală sănătoasă
Obezitatea poate cauza 13 tipuri de cancer. Oamenii de știință cred că acest risc este legat de inflamația cronică, rezistența la insulină și problemele metabolice. Scăderea în greutate reduce șansele de îmbolnăvire.
11. Fumatul interzis!
Țigara este cel mai dăunător factor dintre cei ce aduc cancerul, potrivit unui studiu al American Cancer Society. Este cauza a 86 la sută dintre cazurile de cancer la plămâni și a 50 la sută dintre cazurile de cancer esofagian și vezical. Nici alte forme de fumat nu sunt mai blânde cu organismul uman – vape-ul sau narghileaua.
Cei care renunță la fumat au șanse bune de a fenta cancerul – dacă vă lăsați până la 40 ani, riscul scade extrem de mult, aproape la nivelul unui nefumător. După 10-15 ani de la renunțarea la acest obcei, riscul de a face cancer pulmonar scade la jumătate.