Rusia și Ucraina se pregătesc să reia negocierile. Ultimele detalii ale discuțiilor

Rusia și Ucraina se pregătesc să reia negocierile de pace.
Rusia și Ucraina par aproape de a ajunge la un acord pentru o nouă rundă de negocieri de pace în Turcia, programată pentru această săptămână, în ciuda faptului că autoritățile de la Kremlin au avertizat luni, 21 iulie, că pozițiile celor două părți privind încheierea războiului sunt „diametral opuse”, potrivit Reuters.
La două zile după ce Ucraina a propus noi discuții la Istanbul în această săptămână, agenția rusă de stat TASS a citat o sursă anonimă care a spus că negociatorii, care nu s-au mai întâlnit de șapte săptămâni, ar putea avea o întâlnire joi, 24 iulie și vineri, 25 iulie.
Ucraina vrea reluarea negocierilor și întoarcerea prizonierilor
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus diplomaților reuniți la Kiev: „Avem nevoie de un impuls mai mare în negocieri pentru a pune capăt războiului”.
El a adăugat că „agenda noastră este clară: întoarcerea prizonierilor de război, repatrierea copiilor răpiți de Rusia și pregătirea unei întâlniri la nivel de lideri”.
Rusia: Propunerile Moscovei și Kievului sunt „diametral opuse”
Președintele rus Vladimir Putin, presat tot mai intens de liderul american Donald Trump să facă pași concreți spre încheierea conflictului, a respins anterior invitația lui Volodimir Zelenski de a avea o întâlnire față în față.
Putin a afirmat în repetate rânduri că nu îl consideră pe Zelenski un lider legitim, deoarece Ucraina, aflată sub lege marțială, nu a organizat noi alegeri atunci când mandatul său de cinci ani a expirat anul trecut.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, de îndată ce va exista o înțelegere clară asupra datei următoarei runde de discuții, Moscova o va anunța.
„Există un proiect de memorandum al nostru, există un proiect de memorandum transmis de partea ucraineană. Este vorba de un schimb de opinii și de negocieri pe marginea acestor două proiecte, care sunt deocamdată diametral opuse”, a spus Peskov.
Ucraina și Rusia au purtat două runde de negocieri la Istanbul, pe 16 mai și 2 iunie, care au dus la schimbul a mii de prizonieri de război și a trupurilor soldaților decedați. Însă cele două părți nu au făcut niciun progres în direcția unei încetări a focului sau a unei soluționări a conflictului care durează de aproape trei ani și jumătate.
Trump a declarat, săptămâna trecută, că va impune noi sancțiuni împotriva Rusiei și a țărilor care continuă să importe bunuri sau resurse din această țară, dacă nu se ajunge la un acord de încetare a conflictului în termen de 50 de zile.
Citește și: Revenire istorică. Focoase nucleare americane, din nou în UK după 16 ani: Prima desfășurare în contextul tensiunilor cu Rusia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți G4News și pe Google News