Mișcare neașteptată: Ursula von der Leyen vrea să impoziteze corporațiile / Cine se opune?

Share:
Mișcare neașteptată: Ursula von der Leyen vrea să impoziteze corporațiile / Cine se opune?

Propunerea de impozitare a veniturilor corporațiilor a fost criticată aproape universal și pare puțin probabil să primească sprijinul necesar.

Planul Comisiei Europene de a impune o taxă asupra companiilor de dimensiuni medii din UE pare puțin probabil să vadă vreodată lumina zilei. Guvernele de pe întreg continentul și Parlamentul European, toate acestea trebuind să aprobe planul, se pregătesc deja să îl respingă, potrivit Politico.

Taxa, pe care președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat-o miercuri ca parte a următorului buget pe termen lung al UE, ar strânge 6,8 miliarde de euro pe an. Ideea este că ar fi o nouă sursă de venit pentru finanțarea programelor UE și rambursarea datoriilor generate de pandemia de Covid.

Germania și Țările de Jos, primele care s-au opus

„Nu se pune problema ca Uniunea Europeană să impoziteze companiile, deoarece Uniunea Europeană nu are nicio bază legală pentru acest lucru”, a declarat Merz în timpul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul britanic Keir Starmer la Londra.

„Nu facem asta”, a adăugat el.

Suspansul suplimentar este că Merz și von der Leyen provin din același partid creștin-democrat german.

Și un purtător de cuvânt al guvernului olandez a declarat pentru Politico că „pentru Țările de Jos, acest lucru nu este supus discuției”, insistând asupra necesității ca UE să își reducă bugetul, în loc să îl suplimenteze.

Nu doar țările nordice ale UE, cele care sunt în mod tradițional opuse unor cheltuieli mai mari din partea UE, se opun. Un diplomat dintr-o țară sudică din UE a declarat pentru Politico că ar fi „dificil” ca planul să supraviețuiască.

Membrii Parlamentului European, care ar trebui să aprobe planul împreună cu țările membre, au fost, de asemenea, ezitanți.

Monika Hohlmeier, parlamentară a Partidului Popular European și vicepreședintă a comisiei de buget, a declarat că taxa „contrastează puternic cu eforturile noastre de a consolida competitivitatea companiilor europene – în special a firmelor cu capitalizare medie”.

„Acestea sunt exact afacerile pe care le sprijinim activ prin intermediul unui Fond de Competitivitate substanțial, menit să stimuleze inovația, să stimuleze productivitatea și să consolideze UE ca un centru atractiv de investiții la nivel global”, a spus ea.

Opinia sa este deosebit de importantă, deoarece PPE, partid de centru-dreapta, este cel mai mare partid din Parlament și cel mai puternic grup politic de la Bruxelles. PPE domină Colegiul Comisarilor, iar von der Leyen însăși este membră.

Ce reprezintă taxa care ar fi aplicată corporațiilor

Taxa propusă s-ar aplica companiilor cu venituri de peste 100 de milioane de euro și ar fi plătită, în mod controversat, indiferent dacă firma înregistrează sau nu profit.

Cifra de afaceri de 100 de milioane de euro nu este atât de mare pe cât ar părea – băncile mari pot încasa de peste 500 de ori mai mult într-un an.

Taxa este propusă ca o taxă fixă, mai degrabă decât ca un procent din câștiguri. Firmele cu o cifră de afaceri netă între 100 și 250 de milioane de euro vor plăti o taxă fixă de 100.000 de euro, care poate crește până la un maxim de 750.000 de euro pentru companiile cu venituri peste 750 de milioane de euro, conform textului legislativ publicat de Comisie.

Aceasta înseamnă că o întreprindere cu venituri de 750 de milioane de euro pe an ar plăti același lucru ca una cu venituri de 75 de miliarde de euro. Se așteaptă ca taxa să genereze 6,8 miliarde de euro pe an, ceea ce o face un contribuitor important la cele aproape 60 de miliarde de euro din venituri fiscale directe anuale pe care UE speră să le primească din 2028.

Alessandro Ciriani, fost ministru în guvernul italian al Giorgiei Meloni și acum parlamentar european pentru partidul său Fratelli d’Italia, a declarat că propunerea este „în contradicție cu voința unei părți majoritare a Parlamentului”.

„Este un paradox evident să vorbești despre susținerea sectorului nostru productiv și apoi despre distrugerea lui cu lama fiscală”, a spus el.

Markus J. Beyrer, directorul general al organizației de lobby a afacerilor din UE, BusinessEurope, a numit propunerea „total contraproductivă”, în timp ce Stefan Pan, vicepreședinte al Confindustria italiană, a declarat că cifra de afaceri de 100 de milioane de euro „riscă să împiedice creșterea companiilor inovatoare”.

Tanja Gönner, directoarea generală a Federației Industriilor Germane, a cerut Berlinului să adopte o poziție fermă împotriva propunerii, argumentând că aceasta este „în contradicție cu obiectivele strategice ale UE”.

Idee „foarte proastă”

Ideea de a impozita cifra de afaceri în loc de profituri este „foarte proastă”, a declarat Zsolt Darvas, cercetător senior la think tank-ul Bruegel. O problemă este că afectează sectoare cu marje de profit foarte diferite.

O altă problemă este că taxa este regresivă, punând în același coș firme cu condiții financiare diferite.

„Nu este corect, pur și simplu nu este echitabil”, a spus Darvas. „Este probabil cea mai proastă opțiune”, a adăugat el.

Mulți au obiectat, de asemenea, la faptul că pare diametral opusă obiectivului competitivității industriale. Von der Leyen a făcut din „competitivitate” marca emblematică a celui de-al doilea mandat al său, iar taxa pe corporații este o vânzare politică dificilă. 

Germania trece printr-o perioadă de stagnare economică după o recesiune de doi ani. Declinul economic obligă guvernul să-și regândească complet poziția fiscală în mijlocul unui război comercial cu SUA, punând în pericol și mai mult modelul său economic bazat pe exporturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți G4News și pe Google News

Share:

Leave a reply