Cum se vor acorda autorizațiile de construcție propuse în noul pachet de austeritate. Ce rol vor avea dronele

Share:
Cum se vor acorda autorizațiile de construcție propuse în noul pachet de austeritate. Ce rol vor avea dronele

Ultimele propuneri din măsurile de austeritate, cele care taie posturi și salarii în cadrul reformei administrative, vizează și acordarea autorizației de construcție și verificarea cu drona a măsurătorilor imobilelor ridicate cu sau fără autorizație.

Imagine cu drona deasupra unei localități

Noi reguli pentru autorizațiile de construcție și măsurători cu drona. Foto arhivă

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila și premierul Ilie Bolojan au prezentat vineri seara câteva dintre noile măsuri de austeritate, inclusiv legat de emiterea autorizației de construcție.

Autorizațiile de construire vor putea fi eliberate doar cetăţenilor care şi-au achitat aceste taxe și impozite locale sau amenzi contravenționale”, a afirmat ministrul Dezvoltării.

De asemenea, Guvernul a propus instituirea unor mijloace, mecanisme moderne, de verificare cu privire la „existența și mărimea imobilelor construite cu sau fără autorizație de construire”, astfel încât să existe temei legal pentru o primărie ca prin utilizarea dronelor „să poată să identifice aceste imobile”.

„Nu mai trebuie să meargă inspectorii pe teren, nu e o problemă legată de dreptul de proprietate, este o metodă des folosită în alte state ale Uniunii Europene, și, aceste drone, astăzi sunt capabile să facă și măsurători.

Pe baza acestor măsurători se poate deschide rol fiscal pentru cetățeanul care nu și-a declarat această construcție, indiferent că a fost construită cu autorizație de construire sau fără autorizație de construire”, a explicat Attila.  

Cu alte cuvinte, dacă un cetățean și-a ridicat în curte o construcție, fără autorizație, și ca atare nu plătește impozit pentru ea, pentru că nu este înregistrată la primărie, după măsurătorile cu drona care dovedesc existența contrucției va fi nevoit să plătească impozitul.

O altă propunere a Executivului este ca autoritățile locale, respectiv primăriile
să poată externaliza încasarea debitelor scadente către
autoritatea locală prin firme de executare fiscală.

„O mențiune
aici e de făcut, cheltuielile cu executarea vor fi în sarcina
debitorului. În ceea ce privește aplicarea sancțiunii
contravenționale, o propunere venită din partea autorităților
locale este aceea de a modifica cuantumul ce poate fi achitat în
primele 15 zile
de la aplicarea amenzii, și anume acela de a fi
jumătate din cuantumul amenzii aplicate, nu jumătate din minimul
amenzii posibile și vom propune această măsură”
, a adăugat ministrul.

Share:

Leave a reply