Apare o platformă de programări pentru toți pacienții din România. Cardul de sănătate, înlocuit

Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță schimbări în sistemul sanitar.
Criză în sistemul sanitar
„Sistemul sanitar se află într-un moment de cumpănă, în momentul de față, și nu doar din perspectivă bugetară,â. Nu doar din perspectiva faptului că, de lângă cele 77 de miliarde de lei aprobate în buget, pentru anul 2025, practic, nevoia reală este de cel puțin 88, la care se adaugă încă 3 miliarde datoriile istorice legate de concedii medicale, dar și din perspectiva relației medic și pacient.
Această relație medic-pacient are nevoie de o resetare. E nevoie de creșterea încrederii, de redobândirea încrederii pacientului în sistemul sanitar și, în același timp, este nevoie de recâștigarea prestigiului profesional al medicului”, a spus președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Horațiu Moldovan.
Schimbări privind cardul de sănătate
El a mai vorbit și despre prelungirea duratei valabilității cardului de sănătate, spunând că aceasta va fi extinsă la 10 ani în momentul în care cardul va fi înlocuit cu noua carte de identitate.
„În momentul de față, cardul de sănătate a expirat pentru o bună parte din populație și dorim, practic, să prelungim la 10 ani valabilitatea cardului în momentul în care acest card va fi înlocuit cu noua carte de identitate”, a mai punctat el.
Citește și: Alexandru Rogobete: Medicii vor asigura consultații în ambulatoriu până la ora 20:00, prin rotație
Modificări pentru medicii de familie
El a adăugat că veniturile medicilor de familie nu vor scădea, cu excepția celor care au peste 4.500 de pacienți: „Veniturile nu vor scădea, decât ale medicilor de familie care vor avea peste 4.500 de pacienți. Cei care vor avea peste 4500 de pacienți vor avea o scădere globală de 11%, cei sub 4.500 de pacienți vor avea o creștere de 11%, pentru că noi dorim prin această măsură o creștere a calității serviciilor medicale”, a mai spus președintele CNAS.
Se dezvoltă o nouă platformă națională de programări
Totodată, Moldovan a anunțat că CNAS și Ministerul Sănătății vor dezvolta o platformă online prin care pacienții își vor putea face programări pentru investigațiile medicale necesare.
„Măsurile pe care le luăm, împreună cu Ministerul Sănătății, de eficientizare a cheltuielilor în Sănătate, sunt în același timp, măsuri de creștere a actului medical. Astăzi, pacientul pleacă de multe ori din cabinetul medicului de familie într-o direcție care nu întotdeauna este foarte clară. Nu întotdeauna știe unde și cui să se adreseze pentru a putea beneficia de un diagnostic și pentru a putea beneficia de tratamentul cel mai potrivit.
De aceea, noi, împreună cu Ministerul Sănătății, vom lucra la o platformă online, la un sistem centralizat de programări a pacientului în sistemul de asigurări sociale de sănătate, astfel încât, un pacient, dacă dorește să facă o anumită investigație într-un anumit oraș, poate să vizualizeze foarte simplu acest lucru și chiar să-și facă o programare”, a mai adăugat Moldovan.
SMS pentru fiecare serviciu medical
Pacienții vor fi informați prin SMS sau e-mail privind serviciile medicale de care au beneficiat.
„Orice pacient care primește un serviciu medical spitalicesc primește un mesaj prin care i se solicită un feedback, într-o manieră oarecum asemănătoare, în momentul în care un pacient beneficiază de un serviciu medical, la orice nivel, de la medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, spital, dispozitiv medical, farmacie va primi un mesaj, un SMS sau un e-mail, în care este informat că i s-a realizat serviciul respectiv și, desigur, va exista și posibilitatea transmiterii unei informații suplimentare precum decontul de care a beneficiat și, de asemenea, anumite mecanisme de feedback care pot să fie implementate”, a declarat președintele CNAS.
Citește și: Suspendare investiții Anghel Saligny. Avertismentul lui Sorin Grindeanu: Nu suntem de acord. Tot tăiem, tot adăugăm taxe și ajungem în recesiune economică
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți G4News și pe Google News