Asistații sociali, vizați de popririle pe venituri care vor fi impuse Guvernul pentru cei care au restanțe la stat

Guvernul vrea să pună popriri pe veniturile românilor cu restanțe la stat, inclusiv pentru impozitele și taxele locale neplătite, chiar și în cazul în care restanțierii sunt asistați social.

Guvernul vrea să pună popriri pe veniturile românilor cu restanțe la stat. Foto arhivă
Măsura a fost prezentată vineri seara de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, cu argumentul că „primăria nu trebuie să umble cu titlul executoriu în mână, prin tot felul de
proceduri birocratice”, până își recuperează banii.
„Drept urmare, se vor institui măsuri prin care veniturile, alte venituri ale unei persoane domiciliate pe raza unei unități administrativ-teritoriale, să poată fi reținute la sursă, o parte din aceste venituri, conform Codului de procedură civilă, și aceste venituri să poată fi, lunar, până la stingerea debitului, să fie virate direct în contul unității administrativ-teritoriale, astfel încât nu primăria să umble cu titlul executoriu în mână, prin tot felul de proceduri birocratice, și atunci când există un venit din partea statului român, că el este venit care se dă prin Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), de exemplu, sau chiar prin primărie, din acel venit să putem să reținem ceea ce duce la stingerea debitului. Alte măsuri care privesc, la fel, corelarea cu necesitatea de a avea certificat de atestare fiscal la zero, adică un cetățean care și-a plătit taxele și impozitele locale”, a precizat ministrul Dezvoltării.
Cu alte cuvinte, dacă un cetățean are restanțe la plata impozitelor locale, fie că este vorba de un impozit pe teren sau pe o locuință ori o mașină, statul va putea să demareze procedurile de poprire, lunare, pe veniturile cetățeanului dator, până când va fi acoperită întreaga sumă restantă.
Ministrul a detaliat și alte măsuri prin care contribuabilii vor fi forțați să-și achite la zi dările către stat, altfel urmând să fie împiedicați să cumpere o mașină sau un imobil ori să radieze mașina veche pentru a nu mai plăti impozit pentru ea.
„Vom propune ca suspendarea permisului de conducere să aibă loc în cazul în care amenzile contravenționale de circulație nu sunt achitate în termen de 90 de zile de la comunicare. Vom propune ca restituirea permisului de conducere suspendat să aibă loc sub condiția dovedirii achitării tuturor debitelor pe care le are cetățeanul posesor de acest permis. Dacă există un debit scadent care nu este achitat, permisul de conducere nu se restituie până la achitarea acestui debit. Radierea din circulație a unui autovehicul nu se va putea face decât cu prezentarea certificatului de atestare fiscală, adică cu stingerea tuturor datoriilor”, a adăugat Cseke Attila.
El a adăugat că, în cazul achiziționării de autoturisme, cumpărătorul va putea achiziționa o mașină și o va putea înscrie pe numele lui atunci când are toate datoriile plătite. „Astăzi, conform legii, doar vânzătorul este obligat să aducă certificat de atestare fiscală, cumpărătorul, care în această tranzacție, practic, dispune și de fonduri, nu are această obligație”, a adăugat Attila.