Se va introduce serviciul militar obligatoriu? Precizările ministrului Apărării

Într-un context european tot mai preocupat de consolidarea apărării naționale și pe fondul discuțiilor privind reîntoarcerea la forme tradiționale de pregătire militară, România își conturează propria strategie. Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, a detaliat modul în care statul român privește pregătirea populației pentru apărare, importanța rezervei operaționale și voluntare, precum și viziunea sa despre necesitatea (sau mai degrabă lipsa necesității) serviciului militar obligatoriu.
Întrebat despre necesitatea intensificării pregătirii militare a tinerilor și despre motivele pentru care Armata Română continuă să convoace rezerviști, ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, a explicat că toate aceste măsuri fac parte dintr-o viziune modernă asupra apărării naționale, în linie cu ceea ce se întâmplă în majoritatea statelor europene.
Potrivit ministrului, structura oricărei armate moderne presupune existența militarilor activi, dar și a unei rezerve diversificate, capabile să intervină în situații neprevăzute. „Orice armată modernă din lumea asta are militarii permanenți și o rezervă, care e rezervă operațională, o rezervă voluntară și sunt mai multe categorii în partea de rezervă”, a precizat Ionuț Moșteanu la Antena 3 CNN. În acest context, el s-a declarat mulțumit că România dispune deja de o rezervă voluntară formată din persoane care, periodic, sunt convocate pentru antrenamente: „Avem și noi, și mă bucură acest lucru, rezerva voluntară, acești rezerviști voluntari, care din când în când se antrenează. Periodic sunt convocați, se antrenează prin rotație, cam la 2 ani înțeleg că fac 15 zile de antrenament”.
Ministrul a subliniat că aceste politici nu sunt o excepție, ci rezultatul unei tendințe europene de a pregăti populația pentru eventualitatea unor crize de securitate „Toate țările europene și-au schimbat în ultimii ani politica de a-și pregăti populația pentru apărare”, a explicat el.
În sprijinul acestei strategii, Ministerul Apărării pregătește deja două proiecte legislative aflate pentru a treia oară pe circuitul interministerial, din cauza schimbărilor de guvern din ultimii ani. Este vorba despre modificări aduse legii apărării naționale și legii privind pregătirea populației pentru apărare. În acest sens, ministrul a anunțat apariția unei noi forme de voluntariat: „Vom crea un cadru pentru încă o formă de voluntariat: militari voluntari în termen. Vor fi niște sesiuni de pregătire de patru luni de zile și apoi va fi o nouă parte de rezervă pentru Armata Română”.
Ionuț Moșteanu a atras atenția că, în lipsa unei astfel de strategii pe termen lung, modernizarea tehnologică a armatei riscă să devină inutilă. „Partea de rezerviști a îmbătrânit. Noi ne înzestrăm, ne pregătim. Există armata permanentă foarte bine pregătită, oameni foarte buni, mulți tineri care intră în sistem și asta mă bucură foarte tare, însă e nevoie să extindem această bază, să ne uităm și la ce o să se întâmple peste 10-15 ani, pentru că degeaba ne înzestrăm și ne echipăm și luăm tot felul de echipamente, nu numai noi, toate țările NATO, dar nu o să mai aibă cine să apese pe buton”, a precizat el.
În acest context, oficialul a reiterat importanța multiplelor tipuri de voluntariat militar, considerând că acestea pot atrage tot mai mulți tineri către cariera militară: „Și de-aia sunt mai multe tipuri de voluntariat pe care le dezvoltăm și sper că din ce în ce mai mult, mai ales dintre cei tineri, să se apropie de armată prin genul ăsta de voluntariat și cei care vor să rămână permanent în armată sunt mai mult decât bineveniți”.
În ceea ce privește convocarea rezerviștilor din rezerva operațională, ministrul a clarificat că notificările transmise acestora sunt măsuri administrative firești, folosite pentru actualizarea bazelor de date.
Moșteanu a insistat că o astfel de procedură reprezintă o practică normală într-un stat bine organizat. „Este un lucru absolut normal de structurare a informațiilor într-un stat funcțional. Te prezinți în caz de război, de mobilizare, că putem să avem, prin Constituție, diverse stadii în care putem mobiliza populația și armata. Și în caz de mobilizare, să știm unde te găsim și tu să știi unde să te prezinți. Este ceva absolut normal, pentru că altfel ar fi o pauză totală”, a explicat acesta.
Întrebat cum vede ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, în condițiile în care unele state europene membre NATO explorează o astfel de posibilitate, ministrul Apărării a fost categoric: „Sunt declarații politice până acum, n-au luat decizii. Sunt declarații politice. Eu cred că nu. Dacă mă întrebați apropo de declarații politice, eu cred că nu e nevoie de serviciul militar obligatoriu. Cred că e nevoie de o armată profesionistă, bine profesionalizată, bine înzestrată, bine motivată și, pe lângă asta, o rezervă voluntară consistentă. Și asta cred că ar funcționa foarte, foarte bine pentru viitor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți G4News și pe Google News